Lackering med pulver – vi utforskar pulverlackeringens värld

09 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Pulverlackering i Stockholm – ett vettigt alternativ

Har du någonsin stannat upp och funderat över konstnärskapet bakom pulverlackering? Denna teknik används inom en mängd olika branscher, från fordons- och marina tillämpningar till medicinsk utrustning och möbler. Pulverlackering erbjuder många fördelar jämfört med våtmålning på grund av dess hållbarhet, färgstabilitet, styrka, reptålighet med mera – vilket gör det till ett idealiskt val för många typer av projekt, både stora och små. I det här blogginlägget ska vi utforska vad exakt pulverlackering är, populära metoder som används samt några av de fantastiska produkter som kan skapas med hjälp av den här tekniken. Så om du letar efter en unik finish eller vill känna till dina alternativ när det gäller att skapa distinkta projekt med oslagbart skydd – fortsätt läsa!

image

Härdas i ugn

Pulverlackering är en typ av ytbehandlingsprocess där man använder fint malda partiklar av pigment, plast och andra material. Dessa partiklar blandas sedan noggrant och värms upp tills de blir en vätska som sprutas på den yta som ska behandlas. Resultatet är en otroligt stark bindning som fäster vid det föremål som ska beläggas och skapar ett skyddande skal över. Pulvret härdas i en ugn, vilket ger en jämn och slät yta som inte bleknar eller flagnar med tiden. I vissa fall kan pulverbeläggningen bakas in i föremålet för att ge extra skydd mot repor eller annat slitage.

Det finns två huvudsakliga metoder för att applicera pulverlacker – elektrostatisk sprutning (ESP) och doppning i fluidiserad bädd (FBD). Med ESP-metoden används ett elektriskt fält för att dra in pulverpartiklarna på det föremål som ska behandlas. Detta säkerställer att alla ytor beläggs jämnt och att inga luckor eller ojämnheter uppstår under appliceringen. FBD innebär däremot att föremålet doppas i ett bad av flytande förening som innehåller pulverpartiklarna. När föremålet har torkat är det redo att användas.

Som du märker är det inget man fixar själv hemma utan det kräver en professionell firma.

Fler nyheter